top of page
Search

Πώς να είσαι cool και με αυτοπεποίθηση στα video σου

Writer: SocielSociel

Άνοιξες την κάμερα του κινητού, την έστησες και είσαι έτοιμος να τραβήξεις τα reels ή τα video σου. Θυμήσου: Μίλα σαν να μιλάς σε ένα φίλο σου, κοίτα τον φακό… στα μάτια, χαλάρωσε και δείξε τον αληθινό σου εαυτό. Ο κόσμος δεν ψάχνει την τελειότητα, ψάχνει αυθεντικότητα. Το να μιλάς μπροστά στην κάμερα δεν είναι ταλέντο, είναι δεξιότητα που μαθαίνεται. Δες πώς




Πώς να έχεις αυτοπεποίθηση στην κάμερα: Μίλα σε ένα φίλο, κοίτα την κάμερα στα... μάτια, πες ιστορίες με συναίσθημα κι όχι πληροφορίες.
Πώς να έχεις αυτοπεποίθηση στην κάμερα: Μίλα σε ένα φίλο, κοίτα την κάμερα στα... μάτια, πες ιστορίες με συναίσθημα κι όχι πληροφορίες.

1. Μην μιλάς στην κάμερα, μίλα σε έναν φίλο


Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι βλέπουν την κάμερα σαν… κάμερα που θα τους δει πάρα πολύς κόσμος. Μην το κάνεις αυτό! Φαντάσου ότι μιλάς σε έναν φίλο σου, κάποιον που ξέρεις και εμπιστεύεσαι. Αυτό θα κάνει τη φωνή σου πιο φυσική, το ύφος σου πιο άνετο και το βίντεό σου πιο ζωντανό. Σκέψου ότι τον έχεις απέναντί σου.

Θες παράδειγμα; Αν είσαι γιατρός και εξηγείς μια θεραπεία, μην το κάνεις σαν ρομπότ. Αντί να πεις "Η συγκεκριμένη θεραπεία βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος", πες "Αν νιώθεις ότι το δέρμα σου έχει χάσει τη φρεσκάδα του, αυτή η θεραπεία μπορεί να σου δώσει ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι".


2. Πού κοιτάς;


Η κάμερα είναι τα μάτια του κοινού σου, οπότε κοίτα απευθείας τον φακό. Αν κοιτάς γύρω-γύρω ή στο πάτωμα, το κοινό θα νιώσει ότι δεν έχεις αυτοπεποίθηση. Αν σε δυσκολεύει, βάλε ένα μικρό post-it δίπλα στον φακό με μια φατσούλα για να νιώθεις ότι μιλάς σε κάποιον πραγματικά.


3. Τι κάνουμε με τα χέρια;


Αν τα χέρια σου είναι σαν κολλημένα στο σώμα ή κουνιούνται νευρικά, το κοινό θα το καταλάβει. Χρησιμοποίησέ τα φυσικά, όπως όταν μιλάς σε μια συζήτηση. Μην υπερβάλλεις, αλλά ούτε και να τα κρατάς ακίνητα. Οι φυσικές κινήσεις κάνουν το βίντεο πιο ζωντανό και αληθινό.

Θες παράδειγμα;  Αν μιλάς για ένα προϊόν, μπορείς να το κρατάς στα χέρια σου και να το δείχνεις στην κάμερα. Αν μιλάς για ένα θέμα, μικρές κινήσεις των χεριών δίνουν έμφαση και κρατούν το ενδιαφέρον.


4. Το σώμα μιλάει!


Η στάση του σώματος επηρεάζει την ενέργειά σου. Στάσου όρθιος ή κάθισε με ίσια πλάτη, χωρίς να γέρνεις μπροστά ή να μαζεύεσαι. Μια δυναμική στάση δείχνει αυτοπεποίθηση και κάνει το κοινό να σε ακούσει με περισσότερη προσοχή. Μπορείς να κάνεις και μικρά βήματα δεξιά αριστερά σα να περπατάς, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή κάνοντας παύσεις, σταματώντας σε κάποια σημεία για να δείχνεις φυσικότητα.

Τι να αποφύγεις: Μην κουνιέσαι συνεχώς μπρος-πίσω ή δεξιά-αριστερά, γιατί θα φανείς νευρικός.


5. Χαμογέλα! (Αλλά όχι υπερβολικά)


Ένα μικρό χαμόγελο πριν ξεκινήσεις να μιλάς σπάει τον πάγο και σε χαλαρώνει. Δεν χρειάζεται να χαμογελάς συνεχώς (θα φανεί ψεύτικο), αλλά ένα φιλικό και φυσικό ύφος κάνει τον θεατή να νιώσει πιο κοντά σου. 

Θες παράδειγμα; Σκέψου πως είσαι σε ένα ραντεβού. Αν κάποιος σε κοιτάει ανέκφραστος και ψυχρός, νιώθεις άνετα; Όχι! Ε, ακριβώς το ίδιο ισχύει και για το κοινό σου.


6. Τι να λέω και πώς να το λέω;



Οι άνθρωποι θυμούνται πώς τους έκανες να νιώσουν, όχι μόνο τι τους είπες. Μην λες απλά γεγονότα – πες ιστορίες!

Θες παράδειγμα; Αν είσαι δικηγόρος και μιλάς για ένα νομικό θέμα, μην αρχίζεις με «Η νέα νομοθεσία προβλέπει…». Αντίθετα, πες "Σου έχει τύχει ποτέ να βρεθείς σε μια κατάσταση που...;" και μετά εξήγησε.


Κανείς δεν είναι τέλειος στην αρχή. Όσο περισσότερο το κάνεις, τόσο καλύτερος θα γίνεις. Τράβηξε μικρά βίντεο, δες πώς φαίνεσαι, και βελτίωσε τις λεπτομέρειες. Μην προσπαθείς να είσαι τέλειος – να είσαι αληθινός.

 
 
 

Comments


 All rights reserved ©2020 by Sociel

bottom of page